Megbízható, minőségi szolgáltatás az iparban!

Kérdése van? Hívjon minket! [+36 20 973 8431]

PORMENTES FIMOMSZEMCSE SZÓRÁS

AJÁNLATKÉRÉS

HRIAGYEL ZSOMBOR 

+36 30 893 4963

 PORMENTES SZEMCSE SZÓRÁS

Nyugati országokban a homokszórás már a múlté, helyét az üveg- és szódabikarbóna szórás vette át. Az üveg- és szódabikarbóna szóró gép nem csak hatékonyabb, mint a homokszóró, vagy a szárazjég szóró gépek, de környezetkímélő is.

    

1986-ban az amerikai hatóság úgy döntött, hogy megtisztítják országuk jelképét, a világ leghíresebb rézszobrát, a 93 méteres New York-i Szabadság-szobrot. A tenger közelsége kizárta a vegyszeres tisztítás lehetőségét, emellett a homokszórás felületkárosító hatása miatt nem volt alkalmazható. Ezen tényezők  figyelembe   vételével   nem   volt   más   tisztítási   technológia   mint   a   forradalmian új SodaBlasting™.

 

A szobor megtisztítása után az eredmény önmagáért beszélt, ugyanakkor bizonyosságot nyert, hogy a mai napig nem létezik olyan hatékony és környezetbarát eljárás, ami fel tudná venni a versenyt a SodaBlasting™ technológiával.

 

Az MMLJ Inc. 2012-ben mutatta be, és kezdte  meg a Dustless Blasting DB jelzésű, nedves technológiájú üvegszóró berendezések forgalmazását, amely rendkívüli hatékonysággal, ipari méretekben teszi lehetővé különböző anyagokból készült felületek tisztítását!

 

Számos iparágon belül rohamosan közkedveltté vált, a könnyűipartól a nehéziparig. Mindkét ágazatnak rendkívül széles spektrumában egyszerűen és teljes biztonsággal alkalmazhatóak ezek az eljárások.

 

A technológia előnyei a homokszórással szemben

 

A homokszórás (homokfúvatás) technikáját sokszor tévesen más néven is szokták emlegetni, mint például sörétezés, homokolás, acélszórás vagy fémszórás. Hazánkban is széles körben elterjedt felülettisztítási eljárás. A homokszórást úgy kell elképzelnünk, mint egy magasnyomású mosással történő tisztítást, csak itt a tisztító hatást nem víz, hanem sűrített levegőbe vegyített, nagy energiájú homokszemcsék fejtik ki a felülettel történő ütközésük során. A technológia alkalmazásához megfelelő berendezések és speciális szaktudás szükséges. Nemcsak fémekre, hanem téglára, betonra, cserépre egyaránt alkalmazható. A módszer viszonylag nagy zajterheléssel jár a fúvólevegő kiáramlása miatt. A homokszórás közvetlen környezetében tilos védőfelszerelés nélkül tartózkodni. A nedves technológia alkalmazásakor is képződhet por bizonyos munkafázisokkor, így a tisztítás után rengeteg időt vesz igénybe a homok eltakarítása, ami – mint tudjuk – vízzel nem lehetséges. Ne hagyjuk figyelmen kívül a homokszórás erősen kártékony hatását sem az emberi szervezetre, amely köztudottan szilikózist és rákot okozhat.

 

A SodaBlasting™ és Dustless Blasting ennél korszerűbb, biztonságosabb, tisztább és környezetkímélőbb megoldást kínál, amely egyben sokkal hatásosabb eredményt is ad, nem beszélve arról, hogy a munka így rövidebb idő alatt végezhető el.

 

SodaBlasting™ esetében:

  • a szóróanyag eltávolítása egyszerű és gyors, a tisztítás során fennmaradt szódabikarbóna zárt térben vízzel egyszerűen eltávolítható, szabadtéri munkavégzés esetén a tisztítást az eső is elvégezheti helyettünk, mivel a szódabikarbóna 100%-ban vízben oldható, nem környezetszennyező anyag.
  • a SodaBlasting™ alkalmazásának befejeztével teljesen sima felületet hagy maga után, ami tökéletesen megegyezik a megtisztított felület eredeti simaságával. Nincs szükség utómunkálatokra, csiszolásra.
  • a módszer megtartja a tisztítandó darab eredeti állapotát, nem nyújtja meg a fémet, más anyagoknál nem vékonyítja el az eredeti felületet.
  • kizárólag  a  szennyeződést,  festéket  távolítja  el,  ezen  kívül  a  kellemetlen  szagokat  is megszünteti
  • egészségre teljesen ártalmatlan, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szódabikarbónát előszeretettel használják fogfehérítésre vagy hogy nélkülözhetetlen alkotóeleme a háztartásokban használt mosóporoknak is.

   

A Dustless Blasting

  • pormentes: nincs porképződés, ez lehetővé teszi a zárt térben történő alkalmazását is.
  • folyamatos   működést   biztosít   a   tisztítandó   gépek,   berendezések   esetében,   ezáltal elkerülhetők az üzemszerű leállásból eredő veszteségek.
  • szikraképződés-mentes, ezért tűzveszélyes helyeken is alkalmazható.
  • nagyságrendekkel kisebb felületi érdesedést okoz.



A technológia előnyei a vegyszeres tisztítással szemben

 

A vegyszeres felülettisztítási módszer alkalmazásakor rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk. Először is ez a módszer nagymértékben függ az időjárástól, mivel az alkalmazott kemikáliák behatási ideje jelentősen hőmérsékletfüggő, ezért nagyon időigényes. Ezen kívül a megfelelő vegyszert próbatisztítással kell kiválasztani, mivel annak nem megfelelő alkalmazása esetén súlyosan károsodhat a tisztítandó felület. Sok esetben előnedvesítésre van szükség, ami megint csak a munkafolyamat időtartamát növeli. A vegyszeres tisztításkor komplett védőfelszerelés szükséges, hiszen az emberi szervezetre egyértelműen mérgező hatású.

Mindezek mellett a vegyszerek eltávolítása több fázisú utómunkát jelent, mint pl.: a felület leöblítése, valamint  a  vegyszerek  eltakarítása, amely  minden  esetben  erős  környezetszennyezéssel   jár. Ezzel szemben a Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiával az említett munkafolyamatok nagy része kimarad, ezáltal rengeteg időt takaríthatunk meg, és a tisztítást a vegyszerek kártékony hatásának elkerülésével végezzük.

 

  • nincs szükség előnedvesítésre
  • nem kell kiválasztani a tisztításhoz használt anyagot
  • nincs behatási idő
  • nincs szükség különleges védőfelszerelésre
  • nincs káros hatással a környezetre és a munkát végzőre
  • nincs többfázisú utómunka: öblítés, vegyszer eltávolítás, fertőtlenítés

 

 

A technológia előnyei a szárazjég szórással szemben

 

A szárazjég szórás nagyban hasonlít a Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiához, de óriási hátránya vele szemben, hogy a felhasznált alapanyag, azaz a szárazjég, rendkívül drága illetve tárolása nagy hűtőkapacitást igényel, ezért jóval koncentráltabban kell felvinni a tisztítandó felületre. Viszont ennél a felületkezelési módszernél a szórókibocsátás kevésbé hatékony, mint a szódabikarbóna esetében. A szárazjég szórás jelentősen lehűti a tisztított felületet, ennek következtében az anyag károsodásához vezethet. Köztudott, hogy a szárazjég nem más, mint fagyasztott szén-dioxid, éppen ezért a vele aló tisztítás nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátással jár. A Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiák alkalmazásakor viszont mindezeket a negatív tényezőket megint csak figyelmen kívül hagyhatjuk.



  • nincs magas alapanyag költség
  • nincs szükség különleges tároló, illetve szállító kapacitásra
  • nincs alapanyag veszteség a tárolás során
  • nem hűti illetve nem melegíti fel a tisztított felületet
  • nincs szén-dioxid kibocsátás, így nem szennyezi a levegőt

 

A technológia előnyei a csiszolással szemben

 

Többféle tisztítási módszer között választhatunk. Vízzel, vegyszer használatával, mechanikus eljárással (homokszórással), illetve ezek kombinációjával, melyekkel csak részben eredményesen távolíthatjuk el a szennyeződést a felületről. Amikor már sem a homokszórás, sem a nedves eljárás nem alkalmazható, akkor csiszolni kell a felületet, a hozzá nem férhető helyeken pedig marad a gyökérkefe vagy drótkefe, azaz a kézi erő. Bármely felület szerkezeti megmunkálása után a végleges méretek kialakítása és a felület előkészítése csiszolással történik.

Nyilvánvaló tény, hogy a kézzel történő csiszolás rendkívül sok időt és energiát követel a munkát végzőtől. Ezzel ellentétben a Sodablasting™ és Dustless Blasting technológiákkal időt, energiát és pénzt takarít meg.

Rendkívül fontos, hogy ipari alkalmazásakor nincs szükség a gyártósorok, gépek, berendezések akár több napos leállítására, ami akár több millió forintos kiesést jelenthet a cégek számára.



Mi a Dustless Blasting technológia?

 

A pormentes szemcseszórás nem homokszórás!

 

Az amerikai MMLJ Inc ( gyártó ) egy ipari méretekben is alkalmazható, a homokszórás hatékonyságát meghaladó felülettisztítási berendezést fejlesztett ki, amely képes az elavult, környezetvédelmi szempontoknak már nem megfelelő technológiák, illetve berendezések kiváltására.

 

A környezetvédelmi előírások szigorítása, amely világszerte bekövetkezett, illetve még a mai napig is tart, minden vállalkozás számára – legyen az gyártó vagy felhasználó – kiemelt fontossággal bír.

 

A gyártó vállalat 2012-ben mutatta be és kezdte meg a Dustless Blasting elnevezésű, nedves technológiájú üvegszóró berendezések forgalmazását, amely rendkívüli hatékonysággal, ipari méretekben teszi lehetővé különböző anyagokból készült felületek tisztítását.

 

Néhány a rendszer kiemelkedő előnyei közül:

 

Az  eljárás  szikraképződés  mentes.  A  gyakorlatban  ez  azt  jelenti,   hogy tűzveszélyes,   illetve olyan helyeken is alkalmazható, ahol nem megengedett a szikraképződés. Az eljárás ezen tulajdonságának köszönhetően nem szükséges a tisztítandó berendezések leállítása, illetve üzemszünete!

 

A Dustless Blasting technológiával végzett felülettisztítás nem jár porképződéssel. A nedves eljárásnak köszönhetően a tisztítandó gép, berendezés, illetve a környezetében működő további gépek leállítására nincs szükség, így elkerülhetők a leállásból, újra indulásból keletkező veszteségek. A tisztítandó berendezés közelében található eszközök nem porolódnak, nem sérülnek.

 

Miért teljesít jobban a Dustless Blasting?

Mi a Dustless Blaster?

 

A Dustless Blaster ( pormentes szemcseszóró ) “tankjában” vizet és koptató anyagot keverünk össze. A víz hozzáadásával, drasztikusan megnöveljük  a koptató anyag, azaz  a szóróanyag  tömegét. A  víz jelenléte fokozott becsapódási energiát kölcsönöz, miközben a porképződést is megszünteti. Képzeljük el, ha egy marék száraz homokot dobunk el egy cél felé, illetve ha egy marék nedves, víz áztatta homokkal tesszük ugyanezt. Melyik gyakorol nagyobb hatást a célra? A száraz homok szétomlik az eldobás pillanatában, és akár egy porfelhő folytatja útját. A nedves vagy vizes homok tömege nagyobb, nem fog felbomlani így a becsapódás pillanatáig megőrizve a kiindulási mennyiséget célba jut és ott hatványozott koptató hatást ér el. Ezen nagyon egyszerű elv okán működik sokkal hatékonyabban a Dustless Blaster ( pormentes szemcseszóró ).

 

A Dustless Blaster ( pormentes szemcseszóró ) a következő előnyök miatt sokkal hatékonyabb, mint az elavult száraz homokszóró, homokfúvó, szemcseszóró eszközök: 



  • Gyorsabb – A Dustless Blasting technológiát felhasználva egy adott felület teljes külső festék rétegei, rozsda, szennyeződések eltávolíthatók.
  • Minimális vagy 0 por – A víz csapdába ejti a port, a nedves szóróanyag nem száll a szélben, ezáltal nagy általánosságban elmondható, hogy az indirekt szennyezés maximum 1,5m.
  • Alacsonyabb szóróanyag fogyasztás –  A Dustless Blasting technológiával 1/3-dal kevesebb

szóróanyaggal több munkát végezhetünk.

  • Rugalmas szóróanyag választás –  A Dustless Blasting technológia segítségével bármilyen szóróanyag felhasználható, ami a vízben elsüllyed, és nem oldódik fel.
  • Nincs vetemedés – A víz mint hűtő- és “kenőanyag” megakadályozza csökkenti a súrlódást, így nincs hőképződés, így nem vetemedik el a vékonyabb fémlemez, ellentétben a homokfúvással ahol a homokszemcsék becsapódásakor hatalmas hő keletkezik, mely megnyújtja a tisztított fémlemezt.
  • Nincs gyújtószikra képződés
  • Biztonságos a munkások számára. Az újrahasznosított palacküveg nem tartalmaz szabad szilíciumdioxidot, ami a szilikózis fő oka.
  • Kevesebb biztonsági óvintézkedést igényel. A legtöbb esetben nincs szükség drága és időigényes óvintézkedésekre.
  • Nem érinti a közelben dolgozó munkásokat. Soha ne áldozza fel a termelékenységet. Más munkások zavartalanul végezhetik a munkájukat a közelben.
  • Festésre kész felületet hagy maga után. A rozsdagátló megtisztítja a fémet és tiszta, kloridmentes, festésre kész felületet hagy maga után.

 

Hogyan működik a pormentes szemcseszóró azaz a Dustless Blaster?

 

A Dustless Blasting™ egy magasnyomású levegővel végzett felülettisztítási eljárás, a Dustless Blasting™ technológia során alkalmazott szóróanyag újrahasznosított, osztályozott palacküveg őrlemény, amely előre meghatározott arányban vízzel van elegyítve. A tankban vegyített keverékét nagynyomású levegővel szórjuk a felületre a tisztítási folyamat során. Az üveg a homokszórókban alkalmazott kvarchomoknál jóval lágyabb anyag, amely a felülettel történő érintkezésekor porrá törik, a hozzáadott víz a szóróanyag tömegét megnöveli, ez által a száraz homokszórási eljáráshoz képest nagyobb hatékonysággal működtethető az eljárás, valamint a hozzáadott víznek köszönhetően nincs porképződés, nincs szikra képződés, nincs hőképződés, az utóbbi okán nincs vetemedés, mely jellemző a hagyományos homokszórásra. A tisztított felület minimális mértékben érdesedhet, az alkalmazott szemcsemérettől függően. Ultra finom (púder finomságú) palacküveg őrleményt alkalmazva, a műanyag lökhárítókról, hajótestekről.… a hordozó felület károsodása nélkül eltávolítható a fedő és alapozó festékrétegek, gittek. 

 

A világszerte terjedő szigorú környezetvédelmi előírások ösztönözték az MMLJ Inc-t, hogy ipari méretekben is alkalmazható, a homokszórás hatékonyságát meghaladó felülettisztítási berendezést fejlesszen ki, amely képes az elavult, környezetvédelmi szempontoknak már nem megfelelő technológiák, illetve berendezések kiváltására.

 

Ennek eredményeképpen született meg a DB jelzésű, nedves technológiájú üvegszóró berendezés, amely rendkívüli hatékonysággal, ipari méretekben teszi lehetővé különböző anyagokból készült felületek tisztítását.

 

Az eljárás szikraképződés mentes, így az eljárás során nem szükséges a tisztítandó berendezések leállítása, illetve üzemszünete.

 

A Dustless Blasting™ technológiával végzett felülettisztítás nem jár porképződéssel.

 

Mobil technológia

 

Technológiánk egyik fő előnye a mobilitás, így bármilyen jellegű tisztítást a helyszínen akadálytalanul el tudunk végezni anélkül, hogy a tisztítandó elemet el kellene szállítani vagy megbontani. Cégünk hordozható kompresszorral rendelkezik, mely minden esetben biztosítani tudja a munkafolyamat hatékonyságát, illetve folyamatosságát. A szemcseszóró fejet 40 méter távolságig el lehet vinni a trélertől, ezért a gépjárművel nehezen megközelíthető területeken  lévő szobrokat, falfelületeket, épületeket, tartályokat, vezetékeket, vasúti kocsikat és egyéb kontingenseket is gond nélkül tudjuk tisztítani.

 

Mi a SodaBlasting™ (szóda-szórás) technológia?

 

Egészen a közelmúltig a festékkel, ragasztóval, graffitivel, rozsdával szennyezett felületek megtisztítására a maró hatású vegyszeres tisztítás vagy a homokfúvással történő felületkezelés, illetve a rendkívül időigényes csiszolás jelentette a legjobb megoldást. Nem is beszélve arról, hogy ezen alkalmazásokkal jelentős mértékben ártunk saját szervezetünknek valamint környezetünknek.

 

A XXI. században viszont a homokfúvással és vegyszerrel történő felületkezelést a SodaBlasting™ váltotta fel, amely egy biztonságos, költséghatékony, gyors és környezetbarát technológia. Az Egyesült Államokban már évek óta az egyik legismertebb, legegyszerűbb, az emberi szervezetre és a természetre teljesen ártalmatlan tisztítási módszerként tartják számon. Éppen ezért számos iparágon belül előszeretettel alkalmazzák, mint például az építőipar, járműipar, élelmiszeripar, vagy akár a nyomdaipar.

A közfalakat elcsúfító graffitik, régi faházak, erősen szennyezett műemlékek és szobrok, ezen kívül különféle méretű és típusú hajók tisztítására is használják. A SodaBlasting™ egy olyan egyedülálló tisztítási eljárás, ami igazoltan organikus, tehát teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre valamint a környezetre. A tisztításhoz felhasznált anyag pedig nem más, mint a szódabikarbóna és a különböző szemcseméretű palacküveg őrlemény. A SodaBlasting™ számos országban már bebizonyította sokoldalúságát, valamint roppant egyszerű kezelhetőségét, ezért az Európai Unióban egyre közkedveltebb tisztítási módszerré vált. Egyik alapvető előnyei közé tartozik, hogy gyorsan rendelkezésre bocsátható. Emellett bármilyen kevésbé, vagy erősen szennyezett felületet (korrózió, rozsda, olaj, festék) hatékonyan, vegyszer használata nélkül könnyedén tisztít, miközben az anyag felszíne sérülésmentes marad. Ez a felhasznált anyagok szerkezetének köszönhető, ugyanis ezen őrlemények szerkezete nem éles, mint a homoké, hanem gömbölyű, és minden, szemcseszórásban felhasznált anyagnál puhább. Ezért nagynyomású alkalmazásuk során kizárólag a kívánt tisztító hatást érik el, a felület méreteinek, simaságának, minőségének megtartása mellett. A felület a tisztítás után nem roncsolódik, mint a homokszórás alkalmazása során, ennek köszönhetően utólagos csiszolásra vagy felület kiegyenlítésre nincs szükség.

 

Hogyan működik a Szódaszóró, azaz mi a SodaBlasting™?



A SodaBlasting™ egy magasnyomású levegővel hajtott roncsolás nélküli módszer, amely tiszta szódabikarbónát (nátrium-bikarbonát) használ fel egy hordozható kompresszor által előállított sűrített levegő segítségével, melyet egy szórófejen keresztül 10 Bar nyomással (930km/h) szór a tisztítandó felületre. A szódabikarbóna 100%-ban  természetes  anyag,  vízben  oldható,  az  emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, ezáltal a környezetet is védi. Szerkezetéből és puhaságából adódóan, a nagy nyomás ellenére kíméletesen tisztítja a legkényesebb felületeket, egyben óvja a munkát végző testi épségét. Más hagyományos robbantási gravitációs berendezésektől a SodaBlasting™ annyiban különbözik, hogy nem állandó a koptató kibocsátás, hanem teljes mértékben szabályozható. Az eredmény egy állandó és egyenletes koptató hatás. A keresztmetszeti ábra jól mutatja a módszer működési elvét.

 

A SodaBlasting™ tisztítási módszert előszeretettel alkalmazzák számos vegyipari, mezőgazdasági ágazatban, ezen kívül igen népszerű a kármentesítésben is.

 

Kiválóan megbirkózik a füst és korom által elszenesedett gerendákkal, födémekkel, padlókkal, és gondosan eltávolítja a tűz okozta mérgező maradványokat, illetve a tűz nyomán keletkezett kellemetlen szagokat.

 

A módszer biztonságosan tisztítja az üveg, műanyag, fa és fém felületeket egyaránt, a szóróanyag könnyedén behatol a nehezen hozzáférhető repedések, hasadékok közé, mindazonáltal a falban lévő elektromos vezetékekre nem jelent veszélyt.